Kako gajiti Lovor Visnju

11 Septembar 2023
Kako gajiti Lovor Visnju

Prunus laurocerasus, poznat i kao lovor-višnja, je zimzelena biljka koja često služi kao dekorativni žbun ili nisko drvo u vrtlarstvu. Evo kako se gaji Prunus laurocerasus:

 1. Izbor Lokacije:

  • Prunus laurocerasus najbolje uspeva na sunčanim ili polusenovitim mestima, ali može podneti i blagu zasenčenost. Važno je da ima dobru cirkulaciju vazduha.
 2. Priprema Zemljišta:

  • Zemljište treba da bude dobro drenirano i bogato humusom. Dodavanje komposta ili organske materije može poboljšati plodnost zemljišta.
 3. Sadienje:

  • Sadnicu Prunus laurocerasus možete posaditi u proleće ili jesen. Kopajte rupu nekoliko puta širu od korijena sadnice i postavite je tako da nivo zemlje na sadnici bude isti kao nivo okolnog zemljišta. Dobro zalijte nakon sadnje.
 4. Zalivanje:

  • Redovno zalivanje je važno tokom prvih nekoliko godina nakon sadnje dok se biljka ukoreni. Nakon toga, Prunus laurocerasus je otporan na sušu i ne zahteva često zalivanje.
 5. Orezivanje:

  • Orezivanje se može obavljati kako bi se oblikovala krošnja ili kontrolisala veličina biljke. Prunus laurocerasus dobro podnosi orezivanje.
 6. Đubrenje:

  • U proleće možete primeniti uravnoteženo đubrivo kako biste podstakli rast i zdravlje biljke. Pratite upute na pakovanju đubriva.
 7. Zaštita od Štetočina i Bolesti:

  • Prunus laurocerasus može biti podložan određenim štetočinama i bolestima. Pravilno održavanje i briga o biljci mogu smanjiti rizik od problema.
 8. Berba Plodova (opciono):

  • Neke sorte Prunus laurocerasus mogu proizvoditi male crne bobice koje su jestive, ali se većinom koriste u tradicionalnoj medicini. Ako želite berbati plodove, to možete učiniti kada postanu zreli.

Prunus laurocerasus je često korišćen kao ukrasna biljka u vrtovima zbog svoje zimzelene lišće i gustoće. Ovaj žbun je takođe poznat po svojoj otpornosti na različite uslove rasta, što ga čini popularnim izborom za pejzažni dizajn.

U nasoj ponudi mozete pronaci veliki izbor ukrasnih trava.

Čitaj dalje

Photinia Fraseri Red Rubin: Ulepšajte Vaš Vrt Crvenim Rubinom

Čitaj dalje
Sadnja i održavanje Tuja
11 Februar 2022

Osnov za uspešnu sadnicu tuja je kupovina kvalitetnog I zdravog sadnog materijala. Definicija rasadnika je veoma jasna i kratka:” mesto gde se proizvodi i održava sadni materijal “.

Čitaj dalje