Bela Breza - betula pendula

  • Kataloški broj: L374

Bela breza, poznata i kao Betula pendula, je listopadno drvo koje se ističe svojom prepoznatljivom belom korom i gracioznom pojavom. Evo nekoliko ključnih karakteristika bele breze:

Kora: Najuočljivija karakteristika bele breze je njena svetla, gotovo bela kora koja se s godinama ljušti u tankim slojevima. Ova osobina daje drvetu izrazito atraktivan i prepoznatljiv izgled. Mlada stabla imaju glatku koru, koja s vremenom postaje ispucala i teksturirana.

Listovi: Listovi bele breze su mali, zašiljeni i dijamantski oblika, sa nazubljenim ivicama. Boje su svetlozeleni i postaju žuti do zlatni u jesen, što pruža spektakularan jesenji prikaz.

Visina i oblik: Bela breza može narasti do visine od 15 do 30 metara, zavisno od uslova. Ima tanke, elegantne grane koje se blago savijaju prema dole, dajući drvetu lepršav i graciozan izgled.

Cvetanje: Cvetovi bele breze pojavljuju se u obliku mačjih repova, koji su zapravo skupovi sitnih cvetova. Muški cvetovi su duži i viseći, dok su ženski cvetovi kraći i stoje uspravno. Cvetanje se obično dešava u rano proleće, pre nego što listovi izrastu.

Stanište i rasprostranjenost: Bela breza je rasprostranjena u Evropi i delovima Azije. Preferira sunčana do polusenčna mesta i dobro drenirana, peskovita tla. Otporna je i može se prilagoditi različitim uslovima sredine, uključujući i urbane sredine.

Upotreba: Osim što je popularna u pejzažnom uređenju zbog svoje dekorativne vrednosti, bela breza se koristi i u proizvodnji nameštaja, parketa, kao i u proizvodnji papira. Tradicionalno, sok bele breze koristi se u nekim kulturama zbog svojih nutritivnih i lekovitih svojstava.

Bela breza je cenjena u mnogim kulturama zbog svoje lepote, prilagodljivosti i višestruke upotrebe. Njena karakteristična bela kora i graciozna forma čine je jednim od najprepoznatljivijih i najvoljenijih drveća u pejzažnom dizajnu.

 

Visina prilikom slanja 1-1.2m

Karakteristike:

Tip:Listopadno            

Visina: 15m           

Širina: 8m  

Boja lista: zelena 

Boja cveta: braon           

Orezivanje: da

Orijentacija: osunčana mesta

 

700,00 RSD 450,00 RSD
Proizvod je dodat u Vašu korpu
Cena: 450,00 RSD
Molim Vas izaberite: