Taxus baccata ( Tisa)

  • Kataloški broj: Z23

Tisa (latinski: Taxus) je rod zimzelenih drveća i grmova koji pripadaju porodici Taxaceae. Tise su poznate po svojoj dugovečnosti i elegantnoj lepoti, čineći ih popularnim izborom za pejzažno uređenje i hortikulturu. Evo nekoliko karakteristika biljke tise:

Izgled: Tise imaju guste, tamnozelene iglice koje su ravne i meke na dodir, za razliku od mnogih drugih četinara koji imaju oštre iglice. Iglice su raspoređene u dva reda duž grana.

Rast: Tise mogu biti ili nisko rastući grmovi ili visoka drveća, zavisno od vrste. Neke vrste mogu narasti do 20 metara visine ili više. Rastu relativno sporo.

Plodovi i cvetovi: Tise su dijecezne biljke, što znači da muške i ženske cvetove nose različite biljke. Muški cvetovi proizvode polen, dok ženski cvetovi razvijaju crvene bobice poznate kao arili, koje su okružene mesnatim omotačem. Samo središnji deo bobica je tvrd i sadrži seme.

Otpornost i adaptabilnost: Tise su izuzetno prilagodljive i mogu uspevati u različitim uslovima tla i svetlosti, mada preferiraju vlažna, dobro drenirana tla i delimičnu do potpunu senku.

Upotreba: Često se koriste u pejzažnom uređenju zbog svoje sposobnosti da podnesu obrezivanje i oblikovanje. Popularne su za žive ograde, topijare i kao soliterna stabla.

Otrovnost: Većina delova tise, uključujući iglice i seme, su otrovni za ljude i mnoge životinje zbog prisustva alkaloida taxina. Zbog toga treba biti oprezan pri njihovom korišćenju u baštama dostupnim deci i kućnim ljubimcima.

Dugovečnost: Tise su poznate po svojoj izuzetnoj dugovečnosti. Neka stabla mogu živeti hiljadama godina.

Visina prilikom slanja 50-60 cm

Karakteristike:

Tip:Zimzeleno            

Visina: 4-5m           

Širina: 1.5-2m     

Boja lista: zelena           

Boja cveta: /  

1.400,00 RSD
Proizvod je dodat u Vašu korpu
Cena: 1.400,00 RSD
Molim Vas izaberite: