Quercus palustris - Mocvarni hrast

  • Kataloški broj: L347

Močvarni hrast, poznat i kao Quercus palustris, je vrsta hrasta koja je poznata po svojoj visokoj otpornosti na vlažna tla i sposobnosti da raste u močvarnim uslovima. Evo nekoliko karakteristika koje ga izdvajaju:

Listovi: Listovi močvarnog hrasta su duboko rezani i imaju karakterističan oblik sa oštrim vrhovima, što daje elegantan izgled. Boja listova varira od svetlozelene do tamnozelene, a u jesen prelaze u atraktivne nijanse crvene i bronzane.

Veličina i Oblik: Močvarni hrast može narasti do visine od 20 do 30 metara, a ima piramidalnu ili okruglastu krošnju. Stablo je obično visoko i vitko, s ravnom deblo.

Kora: Kora je tamnosiva, gruba i ispucala, što dodaje teksturnu lepotu i karakter drvetu.

Cvetovi i Plodovi: Kao i kod drugih vrsta hrasta, močvarni hrast ima muške cvetove u obliku dužih, visećih mačica i ženske cvetove koji su manje uočljivi. Plod je tipičan hrastov žir, koji sazreva u jesen.

Stanište i Uzgoj: Kako mu i ime sugeriše, močvarni hrast je posebno prilagođen za rast u vlažnim, močvarnim uslovima. Podnosi i povremene poplave, ali može rasti i na normalnom, dobro dreniranom tlu.

Upotreba u Pejzažu: Zbog svoje adaptabilnosti i atraktivnog izgleda, močvarni hrast je popularan izbor za pejzažno uređenje, posebno u vlažnim ili močvarnim područjima. Koristi se u parkovima, javnim površinama i za ulične drvorede.

Močvarni hrast je cenjen zbog svoje visine, atraktivnih jesenjih boja i sposobnosti da toleriše vlažna tla, što ga čini idealnim izborom za specifične pejzažne potrebe.

 
Visina sadnice prilikom slanja 70-90 cm
 

Karakteristike:

Tip:Listopadno            

Visina: 20-30m    

Širina: 3-4m

Boja lista: zelena, crvena 

Boja cveta: zuckato-zeleni    

Orezivanje: umereno

Orijentacija: osunčana mesta

 
650,00 RSD
Proizvod je dodat u Vašu korpu
Cena: 650,00 RSD
Molim Vas izaberite: