5 x Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii, poznatiji kao Leyland čempres, je brzorastuće zimzeleno drvo koje je postalo izuzetno popularno u pejzažnom uređenju, posebno za formiranje brzorastućih živica i ekrana za privatnost. Ova biljka je hibrid između Cupressus macrocarpa i Chamaecyparis nootkatensis, a razvijena je u Velikoj Britaniji krajem 19. veka. Evo nekoliko ključnih karakteristika Leyland čempresa:

Rast: Jedna od najupečatljivijih karakteristika Leyland čempresa je njegova izuzetna brzina rasta, sa mogućnošću da poraste i do 1 metar godišnje pod optimalnim uslovima. Može dostići visinu od 20 do 40 metara.

Listovi: Ima gusta, meka, tamnozeleno lišće koje formira ljuske. Lišće je često raspoređeno u gustim spiralam duž grančica, što drvetu daje vrlo privlačan izgled.

Stablo: Stablo može postati vrlo široko, sa debelim i snažnim granama koje formiraju piramidalnu ili konusnu formu, čineći ga idealnim za stvaranje gustih i visokih živica.

Prilagodljivost: Leyland čempres je vrlo prilagodljiv i može uspevati u širokom spektru zemljišnih uslova, mada preferira vlažna, dobro drenirana tla. Tolerantan je na različite nivoe pH vrednosti tla.

Sunčeva svetlost: Najbolje uspeva na punom suncu, ali može tolerisati i delimičnu senku, mada to može uticati na gustinu njegovog lišća.

Održavanje: Iako je relativno lako za održavanje, redovno orezivanje je neophodno kako bi se održala željena forma i gustina, posebno kada se koristi za formiranje živica.

Upotreba: Često se koristi za brzo stvaranje visokih živica i ekrana za privatnost u pejzažnom uređenju, kao i za ukrasne svrhe zahvaljujući svojoj privlačnoj formi i gustoj folijazi.

Otpornost: Relativno je otporan na većinu štetočina i bolesti, ali može biti podložan nekim problemima kao što su gljivične bolesti ako uslovi nisu idealni.

 

Visina sadnice prilkom slanja 80-90cm (kao sa slike)

 

2.900,00 RSD
Proizvod je dodat u Vašu korpu
Cena: 2.900,00 RSD
Molim Vas izaberite: