Fraxinus ornus - Cvetajuci Jasen

  • Kat-Nr: L738

Cvjetajući jasen, poznat i kao manna jasen (Fraxinus ornus), listopadno je drvo iz familije maslina (Oleaceae). Odlikuje se svojim privlačnim cvetovima i širokom primenom, kako u pejzažnoj arhitekturi, tako i u proizvodnji mane. Evo nekoliko ključnih karakteristika cvetajućeg jasena:

Izgled: Cvetajući jasen je srednje veliko drvo koje obično dostiže visinu od 15 do 25 metara. Karakteriše ga zaobljena krošnja sa gustim i širokim listopadnim masama, što mu daje širok i privlačan izgled.

Listovi: Listovi su složeni, perasti, sastavljeni od 5 do 9 listića svetlozelene boje. Listići su ovalni ili lancetasti, sa nazubljenim ivicama, i postaju žuti ili crvenkasti tokom jeseni, pružajući dekorativni jesenji ugođaj.

Cvetovi: Cvetovi cvetajućeg jasena su ono što ga posebno izdvaja. Pojavljuju se u kasno proleće, pre nego što se razviju listovi, u velikim, pahuljastim, belim ili kremastim grozdovima. Cvetovi su mirisni, privlačeći pčele i druge oprašivače.

Plodovi: Nakon cvetanja, razvijaju se plodovi koji su suve, tanke, krilate samare. One ostaju na drvetu kroz veći deo leta i jeseni, pružajući dodatni vizualni interes.

Drvo: Drvo cvetajućeg jasena je tvrdo i elastično, visoko cenjeno za izradu alata, sportske opreme i u stolarstvu. Međutim, zbog svoje lepote, češće se koristi u pejzažnoj arhitekturi nego za industrijsku upotrebu.

Stanište i uzgoj: Preferira umerene klime i može se naći u južnoj Evropi, zapadnoj Aziji i severnoj Africi. Cvetajući jasen dobro uspeva na sunčanim do polusenovitim mestima, s dobro dreniranim zemljištima.

Ekološka uloga: Kao i mnoga drveća, cvetajući jasen ima važnu ulogu u ekosistemima, pružajući hranu i stanište za razne vrste divljih životinja, te doprinoseći biodiverzitetu.

Upotreba u pejzažnoj arhitekturi: Zbog svojih privlačnih cvetova, ugodnog mirisa i lepih jesenjih boja, često se koristi u parkovima, vrtovima i kao ulično drvo.

Cvetajući jasen predstavlja divan dodatak svakom pejzažu, nudeći estetsku lepotu i korisnost kroz svoje drvo, te igrajući važnu ulogu u lokalnim ekosistemima.

Visina sadnice prilikom slanja 70-90cm

800,00 RSD
The product is added to shopping cart
Preis: 800,00 RSD
: