Kuglasta katalpa – Catalpa bignonioides Nana

  • Kat-Nr: L338

Catalpa bignonioides Nana, poznata kao patuljasta katalpa ili loptasta katalpa, predstavlja ukrasnu vrstu drveta iz familije Bignoniaceae. Evo nekoliko njenih ključnih karakteristika:

Veličina i Oblik: Nana je patuljasta varijanta katalpe, znatno manja od standardnih vrsta. Obično dostiže visinu i širinu od oko 3 do 4 metra. Ova sorta je poznata po svojoj sferičnoj ili loptastoj formi krošnje, što je čini idealnom za upotrebu u manjim prostorima ili kao dekorativno drvo u vrtovima.

Listovi: Listovi su jedna od najupečatljivijih karakteristika ove biljke. Veliki su, srcolikog oblika, i mogu dostići dužinu od 20-30 cm. Boja lista varira od svetlozelene do tamnozelene, dok jesen donosi blagu promenu boje, mada ne toliko izraženu kao kod nekih drugih vrsta drveća.

Cvetovi i Plodovi: Za razliku od standardne Catalpa bignonioides, sorta Nana retko cveta. Kada se pojave, cvetovi su veliki, privlačni, belo-krem boje sa žutim i ljubičastim mrljama. Plodovi su dugi, tanki mahuni, ali su kod ove patuljaste varijante retki.

Stanište i Uzgoj: Catalpa bignonioides Nana preferira sunčana do polusenovita mesta i dobro drenirano tlo. Otporna je na urbano zagađenje, što je čini pogodnom za sadnju u gradskim sredinama. Takođe je otporna na većinu štetočina i bolesti.

Upotreba u Pejzažu: Zahvaljujući svom kompaktnom rastu i atraktivnom obliku, ova katalpa je popularan izbor za ukrasno drvo u malim vrtovima, parkovima i javnim površinama. Često se koristi kao soliterno drvo ili kao deo većih aranžmana ukrasnog bilja.

Catalpa bignonioides Nana je cenjena zbog svog neobičnog oblika, velikih listova i relativne lakoće održavanja, čineći je atraktivnom opcijom za različite pejzažne projekte.

VISINA SADNICA 2-2.2m

3.600,00 RSD
The product is added to shopping cart
Preis: 3.600,00 RSD
: